OMV webstránky
Zavrieť

5 tipov na správne umývanie auta

Čo už môže byť zložité na umývaní auta, poviete si. Raz za čas ho opláchnuť vodou, saponátom, ideálne na záhrade, povytriasať koberce spopod nôh a vlhčeným obrúskom poutierať palubnú dosku, nech je na pár týždňov zase pokoj.

Aby vám však vozidlo slúžilo čo najdlhšie, je potrebné sa oň starať trochu viac a nestojí to vôbec toľko času a námahy, ako si možno myslíte.  Navyše - dôkladnejšia starostlivosť o vaše vozidlo sa vám stonásobne vráti.
 

Prvým krokom je správny výber umyvárky

Efektívnym pomocníkom pri celoročnej starostlivosti o vozidlo sú práve autoumyvárky, ktoré poskytujú komplexnú starostlivosť na jednom mieste za krátky čas.

Je však nutné zvoliť tú správnu. Pri výbere je dôležité všímať si najmä použité technológie, typy kief, ponúkané štruktúry programu a za zmienku stojí aj minimalizovanie dopadu na životné prostredie.

Sieť čerpacích staníc OMV intenzívne investuje do modernizácie svojich umývacích liniek a technologického vybavenia po celom Slovensku aby spĺňala všetky tieto atribúty a aj niečo navyše.

Pozrime sa na to, čo je pri umývaní najdôležitejšie.

 

1. Prevencia proti zákernej korózii
 

img_spravne_pena_master image_sk

Zanedbaná údržba nemá len estetické následky; môže viesť ku korózii a v extrémnom prípade dokonca k dieram v karosérii. Pravidelné umývanie zabráni tomu, aby sa na laku a v rôznych záhyboch karosérie či podvozka usádzali nánosy nečistôt. Preto je veľmi užitočné umývať vozidlo vrátane podvozka pravidelne, najmä v zimnom období. Platí to dokonca aj vtedy, keď sa vám zdá, že auto ešte nie je až také špinavé.
 


2. Kvalitná pena a vosk pre trvácnosť laku

Lak je časťou vozidla, ktorá je najviac vystavená poveternostným vplyvom; zároveň čelí aj mechanickému namáhaniu pri každodennom používaní. Jeho životnosť však viete predĺžiť pravidelnou a kvalitnou starostlivosťou.

Dôležité je vybrať si umyvárku, ktorá používa moderné penové kefy, pretože tie vďaka neporéznemu povrchu nezachytávajú nečistoty čím sa tiež minimalizuje riziko poškodenia laku.

Ochranu znásobuje použitie špeciálneho vosku OMV vo forme peny, ktorý sa po zaleštení šetrnými kefami dostane aj do drobných škrabancov a vyhladí povrch karosérie. Takto vytvorený film poskytne karosérii dlhodobú ochranu a zároveň pôsobí ako prevencia pred zachytávaním ďalších nečistôt, napríklad aj saharského piesku.

img_FOTO 3_spravne_kefy_sk

3. Ako na neodbytné mušky

Každý motorista pozná, čo dokážu spraviť roje mušiek. Hmyz, nalepený na čelnom skle, maske chladiča, karosérii či diskoch kolies možno odstrániť len s veľkou námahou. Dôležité je preto použiť správne doplnky.

Na väčšine vjazdov do autoumyvárok OMV TOP Wash sú v lete inštalované špeciálne prístroje, tzv. odmuškovače, Ich aplikácia pred následným spustením vybraného programu starostlivosť o auto viditeľne zjednoduší.

Pre efektívne odstránenie mušiek má OMV vo svojom rozšírenom portfóliu produktov starostlivosti o vozidlo aj nový prípravok - odmuškovač.

 

4. V zime sa zamerajte na podvozok

Najmä v zime je odporúčané aspoň raz mesačne využiť vyššie programy, súčasťou ktorých je aj dôkladné umytie podvozku, vystriekanie podbehov i okolia vnútorných blatníkov. Zbavia ich nielen špiny, ale i agresívnej posypovej soli, ktorá môže spôsobiť nepríjemné problémy na karosérii ak sa dostatočne včas neodstráni.

Výhodou je i dvojnásobné sušenie zadnej časti. Prúd vzduchu okrem vysušenia spomedzi karosárskych medzier vytlačí prebytočnú vodu, čím eliminuje primŕzanie tesnení.

Starostlivosť o čistotu sa v zimnom období neoplatí zanedbávať. Autoumyvárky OMV TOP Wash sú otvorené nepretržite a aj v chladných a sychravých mesiacoch ponúkajú potrebnú opateru. Nezabudnite však, že celkovo sa neodporúča umývanie auta ak teploty klesnú pod mínus 10 stupňov Celzia.

 

5. Efektívne čistenie diskov
 

img_OMV_3_DISKY_sk

Vodičov poteší aj ďalšia novinka. OMV pozorne sleduje trendy a svoje umyvárky pri modernizácii vybavila väčšími kefami na disky kolies.

Modernizované linky sú vybavené kefami vo veľkosti 19 palcov, ktorými efektívne umyjete väčšie i menšie disky. Dnes už totiž autá s väčšími kolesami nie sú výnimkou – a nové linky sa o ne dokážu postarať rovnako ako o kolesá so štandardnou veľkosťou.

Čistenie diskov je súčasťou každého programu, vodiči majú možnosť využiť aj špeciálnu chémiu na disky kolies, ktorá zabezpečí efektívnejšie rozpustenie špiny.



TIP: Umyvárkou starostlivosť nekončí

Spoločnosť OMV sa stará nielen o kvalitné umytie auta, ale sústredí sa na celkovú komplexnú starostlivosť. V spolupráci so zahraničnými expertmi preto neustále inovuje aj svoje portfólio produktov starostlivosti o vozidlá, v ktorom nájdete čističe na predné sklo, diskov, odstraňovače hmyzu, rozmrazovače, čističe na textílie, osviežovače vzduchu a mikrovláknové utierky, ale i motorové oleje a všetko dôležité, čo pri starostlivosti o vaše auto potrebujete.

img_ 5_spravne_cleaner_sk

Prečítať si ďalšie tipy na umývanie - TU.

Motorové oleje