OMV webstránky
Zavrieť

Pozreli sme sa na najväčšie mýty o autoumyvárkach

Bojíte sa, že vám kefy poškriabu lak? Máte radi svoje auto čisté, no domnievate sa, že kefy neumyjú karosériu poriadne? Ste presvedčení, že pred autoumyvárkou musíte auto aj tak očistiť sami a preto sa vám to neoplatí? Ak áno, je na čase pozrieť sa na niektoré mýty a fámy optikou súčasných moderných autoumyvárok.

img_1_topwash

Starať sa o čistotu auta je dnes jednoduchšie než kedykoľvek predtým. Mnohí motoristi berú auto ako svoj koníček a uprednostňujú domáce umytie. Čo však ak máte svoje auto radi čisté, no nemáte ani čas ani vlastný priestor na dôkladnú starostlivosť? 

Práve pre vás je tu efektívne riešenie – moderné autoumyvárky s najnovšími technológiami. Ako problém však môžete vnímať rôzne mýty a fámy, ktoré okolo používania autoumyvárok medzi motoristami kolujú. 

Rovnako však ako napredujú technológie v automobilovom priemysle, napredujú aj tie v oblasti starostlivosti o čistotu vozidiel. Toho, čo bolo možno skutočnosťou v minulosti, sa už dnes obávať nemusíte.

img_2_kefy_1_myty

Mýtus č. 1 – Kefy poškriabu lak auta

Výhodou dnešných autoumyvárok je ich šetrný prístup k laku auta. Treba si však vybrať správne - takú, ktorá využíva moderné penové kefy. Na rozdiel od starého typu kief s umelými štetinami sú výrazne jemnejšie a prúd tečúcej vody ich pravidelne a účinne preplachuje. Keďže sú neporézne, nezachytáva sa na nich špina a lak nepoškriabu ani v prípade, že linka pred vami umývala výrazne znečistené auto. 

Na umyvárkach OMV TOP Wash dbáme na kvalitu a penové kefy pravidelne kontrolujeme a obmieňame.

img_3_kefy_2_myty

Mýtus č. 2 – Ak mám auto veľmi špinavé, musím si ho najskôr svojpomocne opláchnuť 

Autoumyvárka myslí aj na riziko poškriabania laku hrubou špinou na vašom neumytom aute. Moderné štruktúry programov preto obsahujú aj špeciálnu aktívnu penu, ktorá v kombinácii s vysokotlakovým umytím ľahko odstráni aj tú najhrubšiu nečistotu. Následné umývanie je preto účinnejšie a výrazne šetrnejšie. Vysokotlakové umytie, rovnako ako aj aktívna pena, sú súčasťou všetkých programov v autoumyvárkach OMV TOP Wash.

img_4_myty_pena_jpg

Mýtus č. 3 – Autoumyvárka spotrebuje veľké množstvo vody

Autoumyvárky sú pod prísnym environmentálnym dohľadom. Dôsledkom neustáleho vývoja moderných umývacích liniek je aj ich nízka spotreba vody, ktorá sa navyše recykluje a po prechode cez filtračný systém znova vracia do obehu. Na jedno umytie sa tak spotrebuje len približne 30 litrov čerstvej vody. Pre porovnanie, automatická práčka spotrebuje na jedno pranie bielizne v domácnosti 40-50 litrov takejto vody. Na moderných umyvárkach, medzi ktoré patrí aj moderná sieť OMV TOP Wash, je okrem efektívnej recyklácie vody aj tlak na nižšiu spotrebu elektrickej energie a využívanie ekologicky odbúrateľnej chémie. 

img_5_Voda_myty

Mýtus č. 4 – Častým používaním autoumyvárok matnie lak auta

Súčasťou programov moderných autoumyvárok by mala byť aplikácia špeciálneho vosku, ktorý sa na lak auta nanáša vo forme peny a kefy ho následne jemne zaleštia. Vosk sa tak dostane aj do drobných škrabancov, vyhladí povrch karosérie a je zaručená jeho rovnomerná distribúcia, lesk a dobré priľnutie ku karosérii. Na laku ošetrenom voskom TopWax na linkách OMV TOP Wash sa preto zachytáva menej špiny a auto zostáva dlhšie čisté. K dispozícii je aj ďalší leštiaci prostriedok, ktorý na laku, ale i na oknách vytvára hydrofóbnu vrstvu. Zabezpečí tak lepšie stekanie špinavej vody a dažďové kvapky nezanechajú šmuhy. 

img_6_VOSK_Myty

Mýtus č. 5 – Veľké disky moderných áut zostanú neumyté

Ani autá už dnes nevyzerajú tak ako kedysi. Jedným z trendov je aj stále častejšie využívanie väčších či širších štýlových kolies – či už na športových autách alebo SUV. OMV pri rozsiahlej modernizácii svojej siete autoumyvárok myslí aj na tento aspekt. OMV TOP Wash používa až 19-palcové kefy namiesto 16-palcových a dokáže tak dôkladne a účinne vyčistiť aj väčšie disky. Súčasťou vybraných programov je aj vysokotlakové umytie diskov a aplikácia špeciálnej chémie, ktorá zabezpečí efektívnejšie rozpustenie špiny.

img_7_myty_disky

Mýtus č. 6 – Automatické umývanie trvá príliš dlho

Proces umývania auta v umyvárke je vysoko efektívny. Napríklad na modernizovanej sieti autoumyvárok OMV TOP Wash aj najvyšší umývací program TOP s kompletným ošetrením vrátane dvojnásobného sušenia zadnej časti trvá len 10 minút. V domácich podmienkach trvá zodpovedajúce umývanie auta podstatne dlhší čas, nehovoriac o zašpinenom oblečení, vysokej spotrebe vody a čistiacich prostriedkoch odtekajúcich do pôdy či kanalizačného systému.

img_8_Exit_myty

Praktické rady na záver

Autoumyvárky OMV TOP Wash ako aj samoobslužné boxy sú na OMV otvorené nonstop, takže si auto môžete umyť kedykoľvek. 

Výhodou najvyššieho programu TOP je dvojnásobné sušenie zadnej časti, ktoré zabezpečí, že auto z umyvárky vychádza suché. To sa oplatí najmä v chladnom počasí, keď by zamrznutá voda mohla na aute narobiť viac škody ako úžitku. V prípade silných mrazov (pod -10°C) sa však auto umývať neodporúča.

Moderné autoumyvárky sú bezpečné a spoľahlivé. Treba však myslieť na to, že nie všetko závisí od umývacej linky. Poškodený a odlupujúci sa lak sa môže ďalej poničiť aj pri najstarostlivejšom domácom umytí. Na stav auta preto treba myslieť už pred vstupom do umyvárky. 

Vždy sa riaďte aj odporúčaniami, ktoré nájdete pred každou linkou: sklopenie zrkadiel, odmontovanie alebo zasunutie antény, ťažného zariadenia či inej nesériovej výbavy predíde neželaným prekvapeniam. A samozrejme – nevyhnutné je dobre zatvoriť všetky okná, vrátane toho strešného.

img_OMV_topwash_video_2

Prečítať si ďalšie tipy na umývanie - TU.

Motorové oleje