OMV webstránky
Zavrieť

Najlepší výlet na leto? Spoznajte najkrajšie miesta Slovenska

Leto je stvorené na cestovanie! Hory i voda, hrady i drevenice, pohoda i zážitky - na to, aby ste prežili perfektné prázdniny, nemusíte ani opustiť Slovensko. Stačí, ak nasadnete do auta, zídete z diaľnice, otvoríte oči a necháte sa unášať krásami, ktorými naša krajina oplýva. Vybrali sme pre vás desať miest, ktoré možno nie sú na prvom mieste v turistických zoznamoch, no na ktorých návštevu tak skoro nezabudnete.

Hrad: Stará Ľubovňa

Na Slovensku je približne 180 hradov, no len dva sa môžu pochváliť tým, že ukrývali korunovačné klenoty. Kým tie uhorské skrývali pred Turkami v Bratislave, poľské korunovačné klenoty našli svoj dočasný úkryt pred postupom švédskych vojsk na Ľubovnianskom hrade. Dominantné opevnenie na kopci nad riekou Poprad ťažilo zo svojho postavenia na hranici - stretol sa tu napríklad uhorský kráľ so svojim poľským náprotivkom - a svoje najlepšie časy zažilo v čase, keď sa dostalo do poľského zálohu. Pochváliť sa môže aj tým, že tu Poliaci väznili uhorského dobrodruha Mórica Beňovského. Skanzen pod hradom návštevníkom priblíži architektúru severovýchodného Slovenska z prelomu 19. a 20. storočia.

https://www.hradlubovna.sk/sk/home-sk/

hradlubovna_img

zdroj: Wikimedia, Miro Svorc

Jaskyne: Slovenský kras

Z vysokých brál rovno do podzemia - a žiadny iný kus Slovenska neskrýva pod povrchom toľko krásy, ako územie medzi Revúcou a Košicami. V Slovenskom krase sa nachádza viac ako 1300 jaskýň, pričom navštíviť môžete Domicu, Gombaseckú, Jasovskú a Krásnohorskú jaskyňu. Unikátna nielen na Slovensku je však Ochtinská aragonitová jaskyňa - na celom svete môžete nájsť už len dve ďalšie jaskyne tohto typu.

http://www.ssj.sk/sk/jaskyna/12-ochtinska-aragonitova-jaskyna

http://npslovenskykras.sopsr.sk

slovenskykras_img

zdroj: Wikimedia, Jojo

Unikát: Historická lesná úvraťová železnica

Ak vám už cesty nestačia, presadnite na koľaje. Kysucká železnička vás povozí nielen krásnou prírodou, ale i v čase. Trať vo Vychylovke prechádza cez areál expozície Kysuckého múzea; zachovaný úsek prekonáva na poldruhakilometrovej vzdialenosti prevýšenie viac ako 200 metrov. Úvraťový systém je jeden z dvoch, ktoré sa v Európe doteraz zachovali.

https://www.kysuckemuzeum.sk/historicka-lesna-uvratova-zeleznica-hluz/

uvratovazeleznica

zdroj: Wikimedia, Pecik

Zážitok: Park nočnej oblohy

Ak žijete vo veľkom meste, v noci na oblohe napočítate len desiatky hviezd. Na Slovensku je však miesto, kde si môžete prezrieť Mliečnu dráhu v rovnakej kvalite ako kedysi naši predkovia – chránené zo všetkých strán horami a ďaleko od všetkých veľkých sídiel sa nachádza najtmavšie miesto Slovenska, Park nočnej oblohy Runina. V obklopení Národného parku Poloniny uvidíte na nebi toľko hviezd ako nikdy predtým.

http://poloniny.svetelneznecistenie.sk/park-tmavej-oblohy/

mliecnacesta

zdroj: Wikimedia, Dennis

Voda: Mlyny na Malom Dunaji

K letu patrí neodmysliteľne aj voda. Ak však netúžite po preplnených kúpaliskách a nelákajú vás atrakcie akvaparkov, zablúďte na južné Slovensko. Na Malom Dunaji tu leží viacero vodných mlynov. V Jelke, Kolárove, Dunajskom Klátove či Tomášikove môžete niektoré z nich obdivovať v pôvodom stave a s prevádzkyschopným mlynským zariadením. V Jelke sa navyše môžete v plytkej a lenivej rieke osviežiť, neopakovateľným zážitkom je i splav, ktorý zvládnu aj menej skúsení vodáci.

https://www.muzeumgalanta.sk/vysunute-expozicie/vodny-kolovy-mlyn-jelka-1/

https://www.muzeumgalanta.sk/vysunute-expozicie/vodny-kolovy-mlyn-tomasikovo/

vodnymlyn

zdroj: Wikimedia, Ing. Mgr. Jozef Kotulič

Motorové oleje