OMV webstránky
Zavrieť

Oplatí sa vôbec v zime umývať auto?

Špinavá voda, blato, snežná čľapkanica či posypová soľ – zima na Slovensku veľmi nepraje vodičom, ktorí majú radi auto čisté. Nie je však zbytočné trápiť sa s umývaním vozidla, keď sa zašpiní hneď pri prvej jazde?

Odpoveď znie: vôbec to nie je zbytočné. Prečo? O čistotu a nablýskanosť auta totiž paradoxne až tak nejde – pravidelná očista je však dôležitá ako prevencia pred koróziou, vplýva na výkon a dokonca aj na bezpečnosť jazdy – veď určite ste už zažili, aké to je jazdiť so špinavými sklami a zrkadlami.

Aj umývať auto správne však treba vedieť. Prinášame zopár tipov ako sa oň v zimných mesiacoch ľahko a efektívne postarať.

1_OMVTOPWASH

Základom sú kvalitné kefy

 Zmes soli, kamienkov a špiny v kombinácii s nekvalitnými kefami môže viesť k poškriabaniu laku. Vyberajte si preto autoumyvárky s penovými kefami, ktoré sú nielen šetrné ku karosérii, ale ich povrch je neporézny, čo znamená, že sa na nich nedrží špina a kamienky (majú „samočistiacu schopnosť“). Tiež odporúčame využívať programy obsahujúce vysokotlakové predumytie, špeciálne prostriedky na disky kolies a využívajúce  ekologickú, no účinnú chémiu.

2_OMV_kefyAuto

Tip:   Benefity OMV TOP Wash sú pre zákazníkov dostupné po celom Slovensku. Autoumyvárky sú vybavené modernými umývacími linkami a využívajú najmodernejšie technológie, recyklujú a šetria vodu a ekologicky likvidujú všetok odpad.

FOTO_2a_OMV_kefy Detail

 

Dôležitá je pravidelnosť

Občasné umývanie auto nevyčistí dokonale. Najmä po dlhšej prestávke je potrebné auto kvalitne umyť.  Pre dôkladnú očistu je odporúčané si zvoliť taký program, ktorý zabezpečí komplexnú starostlivosť vrátane umytia podvozku  a aplikácie kvalitného vosku na ochranu karosérie.  Aby jeho účinky vydržali čo najdlhšie, ideálne je opakovať ho pravidelne.

Tip: Toto všetko obsahuje najvyšší program TOP na autoumyvárkach OMV TOP Wash, ktorý kombinuje vysokú úroveň umytia karosérie a podvozku spolu s aplikáciou špeciálneho penového vosku TOP WAX nanášaný vo forme peny, čo umožňuje jeho zaleštenie. Týmto spôsobom vosk vytvára na povrchu vozidla uniformný film a vypĺňa drobné defekty laku, čím je zabezpečená dlhodobá ochrana laku, vysoký lesk a ľahšie umývanie v budúcnosti.

Nezabúdajte na podvozok (najmä v zime)

Ak posypová soľ zostane vo vlhkom prostredí pôsobiť na vozidlo, dostane sa do drobných narušení a trhliniek a môže dôjsť ku korózii, v extrémnych prípadoch a zvlášť na starších vozidlách dokonca k prederaveniu karosérie. Pri umývaní je preto veľmi dôležité umytie podvozku nevynechať.

Tip: Starostlivosť o spodnú časť vozidla je taktiež súčasťou programu TOP na autoumyvárkach OMV -  rovnako ako aj využitie kvalitnej chémie na čistenie diskov, nanesenie a zaleštenie ochranného voskového filmu, aktívna pena či ďalšie účinné procedúry, ktoré treba na údržbu auta aj v zimných mesiacoch.

OMV_3_DISKY

 

Pozor na mrazy

Ak teplota klesne hlbšie pod bod mrazu, nesprávne umývanie auta môže viac uškodiť ako pomôcť. Voda aplikovaná na podchladený lak môže viesť k jeho popraskaniu. Na dôkladne nevysušenom aute zase môže v nízkych teplotách voda rýchlo zamrznúť a poškodiť tak gumové tesnenia a plasty karosérie. Vo všeobecnosti sa neodporúča umývať auto, ak teplota klesne pod mínus desať stupňov.

Tip: Ak potrebujete auto vyčistiť aj v takýchto mrazoch, využite umyvárky OMV s kvalitným procesom sušenia. Programy TOP a PRO obsahujú dokonca dvojité sušenie zadnej časti. To zabezpečí, že auto je pri odchode dôkladne vysušené a nepriaznivý vplyv počasia sa minimalizuje.

Umyvárkou sa starostlivosť nekončí

Aby bola starostlivosť o vaše vozidlo a bezpečný výhľad dokonalá, odporúčame sa zásobiť kvalitnou autokozmetikou, od vody do ostrekovača až po rozmrazovače.

Tip: Kvapaliny do ostrekovačov OMV Windscreen cleaner sú navrhnuté tak, aby zaistili optimálne vyčistené okná bez šmúh za každých podmienok. Kombinujú dôležité vlastnosti pre každú sezónu - vysokú mrazuvzdornosť v zime, a ochranu pred špinou v lete. V portfóliu OMV nájdete celú škálu kvalitných produktov pre starostlivosť o vozidlo v každom ročnom období.

OMV_4_CLEANER

Prečítať si ďalšie tipy na umývanie - TU.

Motorové oleje