OMV webstránky
Zavrieť

OMV Slovensko darovalo dávku energie zamestnancom operačných centier

covid zachranari spolocna

Aj my, v OMV Slovensko, si nesmierne vážime prácu všetkých záchranárov, lekárov, zdravotných sestier a ostatného zdravotníckeho personálu. Ako prejav vďaky a uznania sme sa rozhodli venovať kávovary a zásoby zrnkovej kávy VIVA operátorom, ktorí prijímajú hovory na linke 155. Aby mali poruke energiu pre túto mimoriadne dôležitú a zároveň neobyčajne náročnú a stresujúcu prácu. Ďakujeme, že ste tu pre nás.

Čo obnáša práca operátora?

Práca operátorov na tiesňovej linke 155 je nesmierne náročná a stresujúca. Manažujú celý systém prednemocničnej neodkladnej zdravotnej starostlivosti. Riešia nielen volania pacientov alebo ich blízkych, ale komunikujú aj s infektológmi, hygienikmi, záchranármi, zdravotníckym personálom v nemocniciach, a s ďalšími zložkami integrovaného záchranného systému.

Základnou úlohou je pomoc pre pacientov, ktorí sú v ohrození zdravia a života. Je to o to náročnejšie, že operátori nemajú priamy fyzický kontakt s pacientom, spoliehajú sa výlučne na to, čo počujú od volajúcich, ktorí nie vždy dokážu podať relevantné informácie. Sú často hysterickí, agresívni, prípadne ľahko podliehajú panike, čo je pochopiteľné, pretože sa ocitli v situácii, na ktorú sa nedá pripraviť. Operátori preto musia byť nielen zdravotnícki profesionáli, ale aj dobrí psychológovia. V najvážnejších prípadoch operátor telefonicky inštruuje volajúceho, ako poskytnúť prvú pomoc, prípadne oživovať.

V týchto dňoch je ich úloha ešte náročnejšia. Tiesňová linka 155 býva preťažená, volajúci si ju, žiaľ, často zamieňajú s infolinkou a žiadajú často všeobecné informácie. Dochádza aj k prípadom, kedy volajúci zatajujú dôležité informácie o príznakoch COVID-19, prípadne kontakte s osobou s potvrdeným ochorením. Výsledkom sú posádky záchranárov v karanténe až dovtedy, kým sa nepotvrdia výsledky testov.

***

Opatrenia na čerpacích staniciach v súvislosti so šírením koronavírusu nájdete aktualizované TU.

covid darovanie zachranarom

Foto: OMV Slovensko, Operačné stredisko SR

Motorové oleje