OMV webstránky
Zavrieť

Skryté klenoty na kúpanie na Slovensku

Cestovanie mimo Slovenska ešte stále nie je 100% bezpečné a preto mnohí zvažujú dovolenku doma. Teplé počasie určite mnohých láka za vodou a aj preto sme sa skúsili pozrieť na zaujímavé tipy o ktorých možno menej počuť, ale určite patria medzi klenoty, ktoré na Slovensku máme. Netradične začneme z východu na západ.

Biokúpalisko Sninské rybníky

Iba pár kilometrov od hornozemplínskej Sniny nájdete v obklopení Vihorlatskými vrchmi unikátne kúpalisko, ktoré sa spolieha na čistenie vody prirodzeným spôsobom rastlinami a riasami. Vo vode tak nenájdete žiaden chlór, ale dve časti. Jednu určenú na kúpanie a druhú v ktorej príroda robí svoju prácu. Na kúpalisko pokojne vyrazte aj s deťmi. V okolí nájdete aj cyklotrasy a turistické chodníky. Okolie Sniny ponúka aj neďaľeký Národný park Poloniny, neďaleko je aj múzeum Andyho Warhola v Medzilaborciach.

img_biokupalisko_sninske_rybniky_SK

Foto: Milan Bališin, CC BY-SA 4.0, Wikimedia

Turzovské jazero

Na východe ešte zostaneme a urobíme si zastávku v meste Gelnica, ktoré kedysi okrem baníckej slávy malo aj slávne kúpele pri neďalekom Turzovskom jazere pomenovanom podľa rodiny Thurzovcov, ktorí vlastnili Gelnický hrad. Slávu mesta a aj kúpeľov však odvial čas a dnes sú miestom, kde ruiny rozprávajú príbehy uhorskej aristokracie, ktorá tu hľadala útočisko a oddych. Zvyšky kúpeľných budov pripomenú typickú architektúru spred prvej svetovej vojny. Kúpele už žiaľ nefungujú, no v jazere sa dá stále vykúpať. Okolie ponúka aj množstvo zaujímavých výletov.

img_turzovskejazero_SK

Foto: Martin Krupar, kamnavylet.sk

Šútovské jazero

Ak chcete zažiť skutočne tyrkysovú a priezračnú vodu, určite zamierte do Kraľovian. Tie možno mnohí poznajú iba ako zastávku rýchliku, kde sa prestupuje na vlak na Oravu, ale táto dedinka ponúka aj viac. V miestnej časti Rieka je zatopený kameňolom, ktorý je známy ako Šútovské jazero. Daňou za úžasnú vodu je trošku horšia infraštruktúra v okolí a to, že je trošku studenšia. Milovníci prechádzok si môžu urobiť malú túru k Šútovskému vodopádu.

img_sutovo_SK

Foto: Martin Jakubský, wikimedia.org

Apáli – mŕtve rameno Váhu v Komárne

Menej známym miestom na kúpanie a oddych je aj mŕtve rameno Váhu v Komárne. Okrem kúpania na malej pláži je možné využiť požičanie lodiek, alebo zakúpenie hosťovacieho rybárskeho lístka a rybolov. V okolí je aj množstvo miest na piknik, či opekanie. V neďalekom Komárne je termálne kúpalisko, takže vás nezaskočí ani horšie počasie.

img_rameno_vah_SK

Foto: www.visitkomarno.eu

Jazero Pieskovňa - Plavecký Štvrtok

Na Západnom Slovensku nájdete pláže ako vystrihnuté z katalógu dovoleniek pri mori. Vďaka pieskovým dunám na Záhorí má jazero Pieskovňa pri Plaveckom Štvrtku krásne piesočnaté pláže. Jeho nevýhodu je, že sa tu síce dá kúpať, ale nečakajte plavčíka, či bufety. Ku formičkám pre deti preto nezabudnite pribaliť aj nejaké občerstvenie a vrece na odpadky.

img_plaveckystvrtok-sk

Foto: Vlado Bibel, panorama.sk

Motorové oleje