OMV webstránky
Zavrieť

Správna údržba auta po zime

img_news_13.04.22_title master photo_sk



Zanedbaná údržba po náročnej zimnej sezóne by sa mohla majiteľom áut vypomstiť. Na dôkladnú prípravu pritom stačí málo a venovaná starostlivosť sa mnohokrát vráti.

Neoceniteľnú a efektívnu pomoc pri tom poskytnú moderné umyvárky, ktoré skrátia čas, ktorý treba starostlivosti venovať a celú údržbu zjednodušia.

img_1_pozime_kefy_sk




Pneumatiky si odkladajte čisté

Prezutie pneumatík je pre mnohých vodičov synonymom jari. Akonáhle teplota dlhodobo stúpne nad 7 stupňov, pneuservisy a garáže sa zaplnia autami na zdvihákoch.

„Výmena kolies či pneumatík je však pomerne špinavá práca – môže za to nielen prach z ciest, ale i čierna špina z brzdových doštičiek. Pred prezutím je preto vhodné auto aj pneumatiky dôkladne umyť,“ radí Miroslav Ovečka, odborník spoločnosti OMV na autoumyvárky.
 

img_ 2_pozime_podvozok._sk


Umytie kolies a diskov, ako aj bočné tlakové umytie je súčasťou všetkých programov OMV TOP Wash. „Vyššie programy okrem toho obsahujú aj špeciálnu chémiu na disky, ktorá zabezpečí efektívnejšie rozpustenie špiny, takže následná manipulácia s kolesami je čistejšia a možno ich rovno uskladniť,“ vysvetľuje odborník.

Modernizované umyvárky OMV TOP Wash sú navyše vybavené väčšími kefami na kolesá. Dôkladného umytia sa tak dočkajú aj športové autá či SUV – 19-palcové kefy sú efektívne na väčšie i menšie disky. Po výmene netreba zabudnúť skontrolovať hĺbku dezénu.
 

img_3_pozime_disky._sk




Zabudnúť na podvozok sa nevypláca

V zime dostáva riadne zabrať aj podvozok. Kamienky, výtlky a posypová soľ sú kombinácia, ktorá na ťažko prístupných miestach môže pri zanedbanej starostlivosti viesť až k nenávratnému poškodeniu. Posypová soľ sa totiž zvykne zachytiť na miestach, poškodených kamienkami a ako veľmi efektívny urýchľovač korózie môže spôsobiť veľké škody.
 

img_4_pozime_spina_sk


Použiť program, ktorý obsahuje aj umytie podvozku, by preto počas zimy ale aj po nej malo byť samozrejmé,“ hovorí odborník spoločnosti OMV. Vystriekanie podbehov, okolia vnútorných blatníkov a podvozku soľ odstráni a pôsobí ako prevencia pred poškodením. Po tuhej zime či v oblastiach, kde sa veľa solí, odborník odporúča absolvovať procedúru aj viackrát, aby došlo k úplnému odstráneniu vrstvy soli.

 


Pripravte na jar aj lak

Súčasťou prípravy auta na jarnú sezónu by mala byť aj vizuálna kontrola laku karosérie. Drobné odreniny a škrabance by sa postupne mohli zväčšovať, preto treba zakročiť, kým je čas. „Veľmi dobre sa po umytí auta osvedčilo použitie vosku. Penový vosk po zaleštení vyplní všetky drobné ryhy a vytvorí ochrannú vrstvu, ktorá zabraňuje ďalšiemu poškodzovaniu,“ tvrdí expert.

img_5_pozime_VOSK_sk


Modernizované umyvárky OMV TOP Wash využívajú vosk TopWax, ktorý po zaleštení jemnými penovými kefami poskytuje dostatočnú ochranu. K dispozícii je aj leštiaci prostriedok s vodoodpudivým efektom, ktorý bráni vytváraniu šmúh napríklad po dažďových kvapkách.
 

img_ 6_pozime_topwash_sk




Mušky nemajú šancu

Jarná údržba by nebola úplná bez kontroly prevádzkových kvapalín. Chladiaca zmes, brzdová kvapalina, olej – to je väčšinou otázka servisu, no vodiči aj sami zvládnu vymeniť kvapalinu do ostrekovačov. Na čerpacích staniciach OMV okrem prevádzkových kvapalín nájdu aj letnú zmes do ostrekovačov, ktorá si lepšie poradí s hmyzom i šmuhami na čelnom skle.
 

img_ 7_pozime_musky_sk

Ťažko odstrániteľným muškám nedajú šancu ani špeciálne prístroje, ktoré v lete stoja pred vjazdami do umyvárok OMV TOP Wash. Použitie odmuškovača pred následným spustením zvoleného programu pomôže efektívnejšie odstrániť hmyz zo skla, masky chladiča či karosérie.  
 

img_ 8_pozime_exit_sk

Prečítať si ďalšie tipy na umývanie - TU.

Motorové oleje